Exercitiile practicate in cadrul grupurile de psihoterapie conduc treptat spre continuturi profunde ale vietii, iar tehnicile psihoterapeutice asigura participare, strategii interactive, deschizand calea spre exprimarea libera a opiniilor, fara frica de a gresi, fara frica de esec.
Grupurile terapeutice au drept scop sa experimenteze pe subiecti o forma particulara de invatare si in plus sa furnizeze un prim nivel de stimul, activand procese care sa permita constientizarea dimensiunilor intrapsihice si relationale, si sa faciliteze achizitia de noi modalitati de gandire, simtire si relationare.Toate acestea duc la o crestere a increderii in sine si la un stil de viata mult mai echilibrat.
Jocurile, tehnicile in grup, menirea grupurilor de terapie ofera o perspectiva noua asupra nevoii noastre de a pune intrebari si de a gasi raspunsurile potrivite pentru fiecare dintre noi.
Grupul psihoterapeutic este format, in mod normal din 8-10 persoane. Ca si alcatuire este nevoie de o combinare echilibrata a membrilor grupului astfel incat nici un membru al grupului nu ar trebui sa se simta izolat. Intalnirile pot varia ca frecventa sau durata, in functie de obiectivele stabilite de grup.