Psihoterapie pentru copii si adolescenti

Psihoterapie pentru copii si adolescenti

Psihoterapia copilului/ adolescentului va fi adecvata varstei acestuia. Terapia incurajeaza copilul/ adolescentul sa isi exprime emotiile si sentimentele intr-un mod asertiv si persuasiv. Asa se va face mult mai usor inteles, iar conflictele cu cei din jur se vor diminua chiar vor disparea.

Intrebarile frecvente ale parintilor pe care le intalnesc in cabinet sunt:

“Fiul meu de 5 ani minte mai tot timpul. Este normal? Ce sa fac?”

“Stiu ca fiica mea de 14 ani si-a inceput viata sexuala. Cum sa abordez acest subiect?”

“L-am prins pe baiatul meu in varsta de 16 ani cu o fata in casa, erau complet dezbracati.Nu am stiut cum sa reactionez. Sa o sun pe mamica fetei? Ce fac in situatia asta?”

“Fiica mea de doar 13 ani imi vorbeste foarte urat.Am reactionat cu agresivitate. Ce fac de acum in colo?”

“Sunt chemata saptamanal la scoala de catre invatoarea baiatului meu, pentru ca acesta este agresiv cu colegii sai. Cum il stapanesc?”

Schimbarile comportamentale, hormonale si temperamentale ale copilului ocupa un prim plan in scena familiei.

Acestia se pot confrunta cu numeroase tipuri de probleme: agresivitate, furie, dificultati de concentrare si invatare, tristete, ganduri negre, tentative de suicid, tulburari obsesiv-compulsive, dificultati in relatia cu parintii, profesorii sau colegii, divortul parintilor, decesul unei persoane dragi/ apropiate, despartirea de un iubit/a, retragere, singuratate, consum de alcool, droguri, delincventa, jocuri de noroc, probleme de alimentatie, anorexie, bulimie etc.

Obiectivele psihoterapiei pentru copii/adolescenti

  • gestionarea propriilor dorinte si temeri in relatiile cu cei din jur
  • imbunatatirea comunicarii
  • observarea si constientizarea reala a aspectelor pozitive si a celor negative ale propriei personalitati si a celorlalti.
  • constientizarea si intelegerea propriului mod de exprimare a sentimentelor si favorizarea acestuia intr-un mod functional
  • cresterea capacitatii de a gasi solutii la problemele cu care se confrunta
  • cresterea increderii in sine si dezvoltarea capacitatii de a vorbi in public
  • responsabilizarea pentru propriile actiuni si decizii.
  • stimularea in mod creativ a imaginatiei si a atentiei; concentrarea atentiei voluntare
  • depasirea blocajelor emotionale

Psihoterapeutul urmareste intai sa descopere felul in care gandurile pot influenta trairile emotionele pentru a putea produce o schimbare in motivul si scopul comportamentului nedorit.

Psihoterapia copilului/ adolescentului va fi adecvata varstei acestuia. Terapia incurajeaza copilul/ adolescentul sa isi exprime emotiile si sentimentele intr-un mod asertiv si persuasiv. Asa se va face mult mai usor inteles, iar conflictele cu cei din jur se vor diminua chiar vor disparea.

Psihoterapeutul urmareste intai sa descopere felul in care gandurile pot influenta trairile emotionale. In acest fel producerea schimbarii si modificarea comportamentului nedorit devin mai usoare.

In cabinetul de terapie, copiilor/ adolescentilor le este mult mai usor sa vorbeasca cu o persoana din afara, cu un psihoterapeut, decat cu proprii parinti.

Am spus tuturor parintilor: copilul este simptomul familiei. Pana sa vedem ce se intampla cu copilul, incercam sa vedem ce se intampla in familie.

Psiholog Iulia Florea


Comenteaza

Informatii suplimentare

Oferim diverse metode si tehnici pentru a gasi solutii in viata, in aceste situatii critice, prin care trecem cu totii, fara a judeca, fara a da sfaturi, ci prin a va ajuta sa vedeti adevarul si sa va descoperiti propriile forte.

Contacteaza-ne →